Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Λεμονόπιτα σιροπιαστή


  • Υλικά:
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό (2%) 
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (200-250 γρ)
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο (200-230 γρ)
  • 4 αυγά
  • ξύσμα 3 λεμονιών
  • 1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
  • 1 βανίλια
  • 450 γρ φύλλο κρούστας (1/2 κιλό περίπου) 
  • για το σιρόπι:
  • 1 ποτήρι νερό 
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 λεμόνι στυμμένο 

  • Εκτέλεση:
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (25 εκ. διάμετρο)
  • Έχουμε βγάλει τα φύλλα κρούστας αρκετή ώρα πριν, τα έχουμε ξεχωρίσει ένα-ένα, τα έχουμε σουρώσει μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και τα ανακατεύουμε πότε πότε να αρχίσουν να στεγνώνουν, για να τα ψιλοκόψουμε μικρά κομματάκια είτε με το χέρι είτε με το ψαλίδι
  • Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
  • Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το μπεικιν, την βανίλια και το ξύσμα των λεμονιών κι ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν
  • Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα ψιλοκομμένα φύλλα κρούστας κι ανακατεύουμε πολύ απαλά να ενσωματωθούν κι αυτά
  • Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30' στους 180
  • Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, βράζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε το γλυκό πριν το κόψουμε

  • Tips: 
  • Για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Τα φύλλα κρούστας τα ανακατεύουμε να είναι αφράτα και όχι κολλημένα
  • Δεν ξεραίνονται τα φύλλα πριν τα κόψουμε
  • Ακολουθούμε τον συνδυασμό ζεστό σιρόπι - κρύο γλυκό κατά το σιρόπιασμα
  • Συνδυάζεται υπέροχα με παγωτό  


Ο λιχούδης σας εύχεται καλή επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου