- Υλικά:
- 1 γιαούρτι στραγγιστό (2%)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη (200-250 γρ)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο (200-230 γρ)
- 4 αυγά
- ξύσμα 3 λεμονιών
- 1 φακελάκι μπεικιν παουντερ
- 1 βανίλια
- 450 γρ φύλλο κρούστας (1/2 κιλό περίπου)
- για το σιρόπι:
- 1 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 λεμόνι στυμμένο
- Εκτέλεση:
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί (25 εκ. διάμετρο)
- Έχουμε βγάλει τα φύλλα κρούστας αρκετή ώρα πριν, τα έχουμε ξεχωρίσει ένα-ένα, τα έχουμε σουρώσει μέσα σε ένα μεγάλο ταψί και τα ανακατεύουμε πότε πότε να αρχίσουν να στεγνώνουν, για να τα ψιλοκόψουμε μικρά κομματάκια είτε με το χέρι είτε με το ψαλίδι
- Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το μπεικιν, την βανίλια και το ξύσμα των λεμονιών κι ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν
- Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα τα ψιλοκομμένα φύλλα κρούστας κι ανακατεύουμε πολύ απαλά να ενσωματωθούν κι αυτά
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30' στους 180
- Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, βράζουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε το γλυκό πριν το κόψουμε
- Tips:
- Για έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
- Τα φύλλα κρούστας τα ανακατεύουμε να είναι αφράτα και όχι κολλημένα
- Δεν ξεραίνονται τα φύλλα πριν τα κόψουμε
- Ακολουθούμε τον συνδυασμό ζεστό σιρόπι - κρύο γλυκό κατά το σιρόπιασμα
- Συνδυάζεται υπέροχα με παγωτό
Ο λιχούδης σας εύχεται καλή επιτυχία!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου